parchet 1Daca va ganditi la constructia sau reconditionarea unei case trebuie sa luati in calcul si tipul podelelor. Pardoseala joaca un rol foarte important in schimbarea aspectului general al unei case. Desi exista mai multe tipuri diferite de podele disponibile astazi, cele sub forma de parchet din lemn masiv sau stratificat sunt utilizate cu precadere. Acest lucru se datoreaza faptului ca o podea din lemn este calduroasa si are un aspect deosebit ce va oferi locuintei o estetica care o va scoate in evidenta.

Inainte de a opta pentru un anumit tip de podea este indicat sa tineti cont de anumite aspecte precum durabilitatea si posibilitatea de intretinere, modalitatea in care se monteaza si tipurile de parchet.

Privitor la durabilitate si intretinere nimic nu este mai bun decat un parchet din lemn masiv. Daca sunt tratate si intretinute in mod corespunzator, podele din lemn masiv pot avea o durata de viata de pana la 25 de ani sau mai mult. In timp ce parchetul stratificat poate fi zgariat cu usurinta, suprafete din lemn masiv pot fi usor reparate prin slefuire si refinisare. De fapt refinisarea trebuie sa se faca periodic de-a lungul duratei de viata a parchetului pentru a-l proteja. Aceste pardoseli sunt sensibile la patare, daca nu au un strat de protectie. Zonele cu lumina directa a soarelui pot aduce modificari de culoare.

Parchetul stratificat nu este un produs din lemn, ci este gandit sa arate ca lemnul. Acest tip de parchet este extrem de rezistent la zgarieturi, pete si decolorare. Nu are nevoie de un polish special, ceara sau refinisare, si de obicei are o durata de viata mai mica de 20 de ani. Desi rezistent la deteriorare, zgarieturi si urme de lovituri probleme pot sa apara prin glisarea mobilierului greu pe podea. Fasiile de parchet stratificat sunt greu de reparat, de aceea cea mai simpla solutie este inlocuirea cu alte piese.

Instalarea difera in functie de tipul de parchet. Cel din lemn masiv necesita o sapa de lemn pentru instalare. Scandurile pot fi drepte sau taiate cu un model “nut si feder” pentru a le interbloca impreuna. Oricum, un pistol de cuie de inalta presiune este necesar pentru a putea crea unghiuri corespunzatoare prinderii scandurilor in podeaua de lemn.

Un factor foarte important ce trebuie sa se ia in considerare in timpul instalarii este umiditatea. Chiar si atunci cand sunt sigilate, placile se vor contracta si extinde cu usurinta. Daca parchetul, indiferent de natura sa, nu este instalat in mod corespunzator pentru a se potrivi cu suprafata camerei, locul respectiv se poate deforma, capatand un aspect de inegalitate.

Parchetul stratificat poate fi montat peste orice tip de substrat utilizand una dintre cele trei metode: cu ajutorul unui lipici special pentru a adera placile la sapa, direct deasupra sapei folosind un sistem de centralizare format din nut si feder, sau prin utilizarea unui fabricat de pre-lipire a fasiilor care le ajuta sa adere la podea.

parchet 1 parchet 2

Mai multe imagini de la lucrarile noastre puteti vedea in portofoliul nostru >> Parchet