incalzire in pardosealaDesi, de-a lungul timpului, a fost pe deplin demonstrata eficienta acestui tip de incalzire, incalzirea prin pardoseala inca mai starneste vii controverse intre potentialii beneficiari si chiar intre tehnicieni. Contestatarii sustin ca aceasta modalitate de a incalzi locuinta are mai multe dezavantaje, unul dintre ele fiind acela ca datorita caldurii radiate de podea se formeaza curenti de aer care antreneaza particulele de praf si acarienii. Nimic mai fals. Pe de alta parte, obisnuite cu prezenta unui radiator de caldura sau a unui calorifer in incapere, multe persoane sunt reticente in fata unei astfel de idei.

Dar despre ce este vorba de fapt? Daca sistemul clasic de incalzire este aproape in totalitate vizibil, incalzirea in pardoseala este in totalitate ascunsa. Un sistem de tuburi sunt fixate sub podea, inainte de a turna sapa finala si de a monta parchetul sau gresia. Avantajul vizibil imediat este dat de lipsa caloriferului, deci lipsa unei surse permanente de praf si, adeseori, cam incomoda. De fapt acesta este al doilea mare avantaj. Primul consta in costurile totale. Chiar daca cele de achizitie si montaj sunt sensibil mai mari decat cele obtinute in cazul incalzirii clasice, adevaratul castig se vede in facturi pentru ca sunt cu pana la 35 – 40 de procente mai mici. Asta in cazul in care casa sau apartamentul sunt bine izolate. In lipsa izolatiei vorbim de o economie de 15 – 20% fata de incalzirea cu calorifere.

Un alt aspect deosebit de important. Intr-o incapere incalzita, aerul cald il gasim cat mai aproape de tavan in timp ce aerul rece ramane la nivelul podelei. In felul acesta este incalzita, chiar supraincalzita, jumatatea superioara a corpului in timp ce jumatatea inferioara are de suferit. Acest fapt este valabil pentru incaperile cu incalzire clasica. Folosind metoda incalzirii prin pardoseala, caldura vine de jos in sus, ceea ce este modul corect de a incalzi corpul uman. Este demonstrat stiintific ca pentru a functiona in mod optim, corpul uman are nevoie de 23 – 24⁰C la nivelul picioarelor, 20 – 22⁰C la nivelul corpului si de 18 – 20⁰C la nivelul capului. Incalzirea clasica nu poate asigura un astfel de confort termic. De aceea, daca vorbim de confort in general, aceasta modalitate de incalzire a locuintei are mai multe avantaje decat dezavantaje.

Si, cum nimic nu este perfect, printre dezavantajele incalzirii in pardoseala putem amintii: pentru o eficienta sporita, izolatia termica a locuintei trebuie sa fie de buna calitate. Mai este nevoie de o gandire judicioasa si de perspectiva in cazul proiectarii sistemului de incalzire inca din faza de constructie a cladirii. Pot sa apara mici probleme cu distributia aerului cald daca incaperea este incarcata cu multa mobila. Daca primele inconveniente pot fi prevenite, o atentie deosebita trebuie acordata constructiilor care se renoveaza datorita faptului ca, prin montarea intregului sistem, podeaua se va inalta cu un anumit numar de centimetri.

Cele spuse mai sus ne indeamna sa recomandam fara nici o rezerva incalzirea prin pardoseala, o solutie moderna si eficienta de asigurare a confortului in intreaga casa.

incalzire in pardoseala 1 incalzire in pardoseala 2

Mai multe imagini de la lucrarile noastre puteti vedea in portofoliul nostru >> Incalzire in pardoseala