Unul dintre cele mai bune moduri de a creste valoarea energetica a unei case este prin modernizarea sistemului de incalzire centrala, deoarece numai in acest fel puteti profita de confort si economie la energie. Cele mai multe case, in general, functioneaza la o rata medie de 75% a eficientei, ceea ce inseamna ca 75% din energie este utilizata prin functionarea centralei. Prin urmare, o medie de 25% este irosita. Sistemele noi de incalzire centrala sunt facute pentru a rula mai eficient. Conservarea energiei echivaleaza cu facturile la utilitati mai mici, fapt care va poate aduce un stil de viata mai bun. In plus, valoarea pe piata a locuintei respective creste considerabil in momentul in care este instalat un nou sistem de incalzire centrala.

Cu ajutorul unei centrale bine instalate, caldura este generata intr-un loc principal si apoi distribuita in intreaga casa sau cladire. Aceasta abordare difera de incalzirea locala in cazul in care sursa de incalzire este un semineu de exemplu care poate incalzi doar o singura zona sau camera. Un sistem tipic de incalzire cu ajutorul unei centrale implica arderea combustibilului, cum ar fi gaze, carbune sau lemne intr-un cazan sau cuptor. Intr-o casa cuptorul se afla in mod normal in subsol, mansarda, camera creata special si postata in afara casei sau o gura de aerisire. In cladiri comerciale, cuptorul este asezat in mod normal intr-o camera dedicata. Sistemele de incalzire electrice sunt mai frecvente in conditiile in care exista un cost mai scazut de aprovizionare cu energie electrica sau sunt disponibile si pompe de caldura geotermale.

Un boiler este un instrument vital pentru casa, indiferent de sezon deoarece tot timpul este nevoie de apa calda. Indiferent daca aveti un boiler nou sau vechi, indiferent de nivelul sau de eficienta, acesta pastreaza apa la o temperatura adecvata, facand in fiecare zi traiul confortabil, indiferent de ce vreme ar fi afara.

Cand vine vorba de inlocuirea boilerului trebuie sa stiti ca nu este o munca prea usoara mai ales ca implica si instalatiile sanitare si/sau cele de incalzire. Inlocuirea sau montarea unui boiler nou poate presupune doar schimbarea acestuia dar mai sunt cazuri in care sunt necesare anumite schimbari ce trebuie aduse pe mai multe planuri. Daca, de exemplu aveti o locuinta mai veche s-ar putea sa fiti nevoiti sa aduceti cateva schimbari si in ceea ce priveste celelalte tipuri de instalatii care sunt racordate la boilerul respectiv. Instalatiile, indiferent de natura lor, sunt indispensabile unei locuinte si fara ele anumite componente nu pot functiona corespunzator. Cand vine vorba de noi instalatii sau schimbarea celor deja existente apelarea la un profesionist ramane cea mai sigura cale. Problemele care apar in acest sens sunt variate si pot tine de conducte inghetate, scurgeri, deteriorari.

In ceea ce priveste instalatia facuta pentru centrale termice este bine de stiut ca aceasta necesita intretinere cel putin o data pe an. Un profesionist in domeniu va poate ajuta cu acest lucru. Cel mai adesea munca sa include reglarea electrozilor, modificare filtre si duze, schimbarea elementelor de termo-cuplare pentru a asigura buna functionarea a unei centrale intreg sezonul.